under arbete
Ordförande Kim Björklund öppnade mötet kl. 18.00 (Foto:Synnöve M.)
Efter mötesförhandlingarna avtackades Thua-Lill Eliasson för sitt långa, 20 år, och hängivna engagemang i föreningen när hon nu avgår från styrelsen. Hennes största intresse har varit att vårda och se till huset, vilket har inneburit många kontakter med bidragsgivare och tidskrävande bidragsansökningar. De allra flesta har också burit frukt.
Föreningen tackade också kassören Klara Sacklén-Sjöblom och redaktören för bokprojketet Christoffer Holm med en julblomma .(Foto:Synnöve M)
Även ordförande Kim Björklund har haft mycket arbete med bokprojektets tillblivelse och avtackades också med en julblomma. (Foto: Synnöve M)
Föreningens första och hittills långvarigaste ordförande, nu hedersordförande, Torsten Bergman ville också tacka Thua-Lill för de gångna åren. (Foto: Synnöve M)
Historikern Aapo Roselius, ny styrelsemedlem för inkomande år, presenterade tankar och visioner kring Historiedagar – ett sätt att föra fram historien. (Foto: Synnöve M)
Anförandet väckte en livlig och entusiastisk diskussion. Förhoppningsvis finns det ork och tid att göra något fruktbart av entusiasmen.(Foto:Synnöve M)
Beatrice och Ami sålde Ta plats och boken om handel och hantverkare på Köpmansgatan och mötte personer som var intresserade, en t.o.m. ville bli medlem!
Foto: Ann-Marie Lindqvist
Urklipp från tidningen Västra Nyland
Redaktören Christoffer Holm diskuterade boken med författarna Anna Sundelin och Johanna Wassholm under Bokkalaset i Fokus. Foto: Thua-Lill Eliasson
Författarna Johanna Wassholm, Anna Sundelin och redaktören Christoffer Holm hyllas av Gardberg Centers ordföande Kim Björklund. Foto: Thua-Lill Eliasson.
En talrik publik mötte upp i Maresirummet i Fokus. Foto: Thua-Lill Eliasson
Fyra forskningsassistenter inledde intervjuer och arkivarbete för att samla in information om aktörer, händelser och processer under Karis nästan 150 år långa historia som knutpunkt för affärsidkare och hantverkare. Föreningen valde därmed samtliga skribenter och assistenter för projektet åren 2020–2023. En styrgrupp övervakade projektet och bistod de anställda med expertis. Projektet fördröjdes dock p.g.a. pandemin de första åren.
Som redaktör och koordinator fungerade Christoffer Holm, doktorand i historia samt frilansskribent. Dessutom fungerade han som sekreterare i föreningen. Förutom Christoffer kom även Johanna Wassholm och Anna Sundelin att fungera som skribenter för bokprojektet. De inledde sitt arbete under 2021.
- Det här var ett verkligt fascinerande projekt. Affärer, hantverkare, torghandlare och andra försäljare har alltid haft en stor roll i våra samhällen, på fler sätt än vi först kan tänka oss, sa Christoffer Holm.
Styrgruppen som övervakade projektet leddes av Gardberg Centers ordförande Kim Björklund. I styrgruppen fanns förutom styrelsemedlemmar även externa experter.
Under 2020 låg fokus på materialinsamling. De fyra assistenterna jobbade deltid med projektet, under större delen av året när de hade möjlighet p.g.a. pandemin. Assistenterna är utbildade i historia, etnologi och folkloristik, och hade därför tillsammans kunskap om och erfarenhet av både intervjuer och arkivarbete. Fokus låg på alltifrån arkivhandlingar och intervjuer till telefonkataloger och dagstidningar.
- Det här projektet var unikt eftersom vi inte enbart försökte kartlägga gamla butiker och affärsidkare. Vi ville även berätta i vilka sammanhang de existerade, vad de innebar för samhället och hur olika former av konsumtion utvecklats genom åren, sa Holm.
Under våren låg en del av arbetet på is på grund av coronaepidemin, och arbetet utfördes på distans. När epidemiläget blev lungnare återupptogs arbetet under sommaren.
Projektet fick en mängd information om tidigare affärer och handelsidkare i Karis stationssamhälle. Målet var att sammanställa en historik om både butiker och handelsidkare liksom vardaglig konsumtion och olika processer i affärslivet åren 1873–2020.
Projektet finansierades av Karis-Pojo sparbanksstiftelse fram till 2023 då Gardberg Center planerade att publicera slutresultatet i bokform.
Utgivningen blev uppskjuten till hösten 2024 på grund av bland annat pandemin.
Suomeksi EU-lehdestä 2020
Suomeksi EU-lehdestä 2019
Sju medlemmar deltog inklusive styrelsen.
Infofilmen om Gardberg Center rf visades.
Trädgården i sin vårskrud förevisades.
Skogshistoria är temat för en del av artiklarna. Vi får bland annat bekanta oss med skogens historia i Fiskars och i bolagets skogar.
I övrigt presenteras dagstidningarnas möjligheter för lokalhistorikern i dagens läge. Ett växande antal källhänvisningar går tiill det digitala tidningsarkivet i dagens läge.
Grabbes kanal, Gunilla Lindholm, kyrkorna i Pojo, Snappertuna och Svartå, samt den stora förvandlingen i Svartå bruk och den intressanta Ström Gård i Ingå presenteras vidare.
En helhet bildar också historikerna Selenius, Roselius och Kaihovirtas artiklar. Den första presenterar den vita minneskulturen under mellankrigstiden, och de två senare ger var sin tidsbild på Karis respektive Pojo under 1930-talet.
Ta Plats 29 innehåller lokalhistoria av bästa slag enligt föreningens riktlinjer för tidskriften. Artiklarna är skrivna på både svenska och finska, av professionella forskare och gemene man med intresse för det förflutna i våra trakter.
Med pärmbildens glada upptåg hälsas alla intresserade att ta del av tidningen! Understöd föreningens verksamhet, köp tidningen åt dig själv och ge den i gåva åt släkt, vänner och bekanta!
Arkivföreståndaren för Lokalarkivet Arresten Gunilla Lindholm blev pensionär och avtackades med blommor och en liten gåva för sitt gedigna arbete i arkivet. Föreningens styrelse hoppas att hon får en trevlig och intressant pensionärstid.
Föreningens ordförande Kim Björklund höll tal, Hembygdsförbundets ordförande Matias Kaihovirta och föreningens hedersordförande Torsten Bergman hedrade tillfället med sin närvaro. (Foton: Synnöve M.)
Ha en vederkvickande och givande pensionärstid.
Se fler foton HÄR
Anu Lahtinen är FD, professor i Finlands och Nordens historia vid Helsingfors universitet, fackboksförfattare och vetenskaplig redaktör.
Hennes specialområden är den svenska periodens historia i Finland samt social- och genushistoria. Hennes bok om Ebba Stenbock har fått stor publicitet även i Sverige.
Anu Lahtinen har publicerat böcker bl.a. om familjerelationernas mångfald i Norden, om uppfostran i agrarsamhället och om adelns hiostoria i Finland, tillsammans med Alex Snellman m.fl.
Hon har utkommit med en hyllad bok om Hyvinge stadshistoria
"Hyvät, pahat ja hyvinkääläiset: Hyvinkkään seudun historia".
Ett tjugutal intresserade åhörare kom för att lyssna till Anu Lahtinens föredrag om Hyvinge lokalhistoria i den nationella och globala världen.
Se här foton från tillfället
Foton: Synnöve Mansikkaniemi och Thua-Lill Eliasson
Det blev en trevlig träff med Maria Turtschaninoff då ett tjugutal åhörare lyssnade och diskuterade Marias senaste bok Arvejord.