Aktuellt       

Tidskriften Ta Plats 23

finns till försäljning i de västnyländska bokhandlarna, samt i Luckan i Karis, Frimans i Tenala, K-Supermarket i Hangö samt Wibox i Horsbäck och Skåldö fiskebod i Sommaröstrand. Priset är 10 euro. Tidskriften kan beställas och numera även prenumereras hos Gardberg Centers assistent Anna, tfn 044-9710275 eller gardbergcenter(åt)gmail.com.

Se innehåll: 

Tidskriften Ta Plats har utkommit med ett nytt nummer, i vanlig ordning späckat med lokalhistorisk läsning. Samtidigt lanserar utgivarföreningen Gardberg Center möjligheten till prenumeration. 

Omslaget pryds av Fiskarsloket Lill-Bässen, en trotjänare som hunnit vara med om mycket och som i nyrestaurerat skick är redo att tuffa vidare, förhoppningsvis i bekant bruksmiljö. 

Förutom Lill-Bässen uppmärksammar Ta Plats att det i år är 80 år sedan kriget i form av striderna på Hangöfronten nådde Västnyland. Märkesåret är betydande på många sätt, inte minst för att det kommer att vara det sista där vi har veteraner från kriget med bland oss, skriver artikelförfattarna Sonja Bäckman och Christoffer Holm. Kriget tas också upp på finska i den av Jan Fast, Teemu Väisänen och Aleksi Rikkinen skrivna artikeln som fokuserar på det dramatiska slaget vid Bengtskär den 26 juli 1941. 

Stadsmiljöer och deras utveckling är teman som intresserar och ofta återkommer i Ta Plats spalter. Meri Arni-Kauttu var med då bulldozrarna i början av 1970-talet hotade Boulevarden i Hangö och har skrivit en artikel om hur turerna gick.

Viktig för stadsmiljön i Karis är vattentornet, som genomgått en grundlig renovering. Samma gäller Sällskapet Naturas stjärnkikare i vattentornets observatorium som Max Forsman tillägnat artikeln Juvelen på toppen av Karis.

Kartläggningen av soldattorpen i Svenskfinland är ett pågående lokalhistoriskt projekt som engagerar många. Peter Ragnvaldsson berättar i sin artikel om hur arbetet kommit igång och framskrider.

I Ta Plats nummer 23 kan man utöver det läsa om storstrejken i Ekenäs 1905, historien bakom våra släktnamn, dokumentfynd i Hangö hamn, den stora skogsbranden i Pojo 1975, Raseborgs museums utställning Back to School, Karis Telefons 100-åriga historia samt byggmästaren Birger Grann. I form av ett plock ur Lokalarkivet Arrestens samlingar uppmärksammas Karis sista glansstrykerska.

Ta Plats har utkommit regelbundet allt sedan 2009, för tillfället med två nummer om året. Som nyhet erbjuder föreningen Gardberg Center möjligheten att prenumerera på tidskriften även om man inte är medlem. Föreningen hoppas den vägen nå ut till ännu flera läsare intresserade av att dyka ner i lokalhistorien och av att samtidigt stöda och uppmuntra lokalhistorisk forskning och tidskriftens fortsatta utgivning. 
(Text: Agneta Sjöblom)

 

Karis butikshistoria

Föreningen Gardberg Centers stora forskningsprojekt Hantverkare och handelsidkare i Karis stationssamhälle har inletts. Om du har tips, gamla fotografier eller annat material som berör butiker, handelsliv och konsumtion i Karis kan du kontakta Lokalarkivet Arresten per telefon, 019 233 299. Vi tar tacksamt emot material och tips. Du kan även mejla projektet direkt på karishandelsidkare(åt)gmail.com Läs mera »

Suomeksi (EU-lehdestä 2020-8)

Suomeksi (EU- lehdestä 2019)
 

Andra aktuella tips...

 

Boken om John Gardberg nu till rabatterat pris 20 €

 

Finns i bokhandlarna i Karis, Ekenäs, Hangö, och i Lokalarkivet Arresten och Luckan i Karis, därutöver i Karaija i Ingå. 
Recension i tidningen Västra Nyland

För beställningar och leveranser utanför Västnyland
kontakta
verksamhetsassistent 
gardbergcenter(åt)gmail.com
tfn 044 9710275

Äldre Ta Plats finns till försäljning i Lokalarkivet Arresten i Transformatorn i Karis.
Klicka på bilden nedan 

 

 

Dessa Ta Plats 
säljs för 6 €/st i
Lokalarkivet Arresten

 

Meri Arni-Kauttus 

lokalhistoriska essä behandlar aspekter som identiteter och kulturminnen i fallet Ekenäs. Läs här: