GARDBERG CENTER R.F.
VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012
Föreningens ordförande under året var Christer Kuvaja och ordinarie styrelsemedlemmar, Synnöve Mansikkaniemi (viceordförande), Gunilla Lindholm (sekreterare), Thua-Lill Eliasson, (kassör), Torsten Bergman och Rainer Nyblom. Suppleanter var Marina Eker-Geust och Matias Kaihovirta. Styrelsen höll åtta möten och föreningen två medlemsmöten (7.5 och 20.12).
Föreningens webbsidor reviderades under året av Synnöve Mansikkaniemi som utsågs till webbansvarig. Ett arbetsrum i föreningshuset övre våning har under året varit uthyrt åt bokföraren Inkku Peltonen och ett annat åt Maria Turtschaninoff.
Föreningen arbetade utgående från sex arbetsgrupper eller sektioner som hade ansvaret för var sin del av verksamheten. Sektionerna var: 1) tidskriften Ta Plats i Raseborg, 2) lokalarkivet Arresten och dess utåtriktade verksamhet, 3) minnestalkon och samtidsdokumentation, 4) lokalsamhällets framtid 5) programverksamhet, 6) föreningshuset och tomten.
I slutet av året beslutade föreningen att slopa arbetsgrupperna, förutom den för föreningshuset och tomten, och i stället utse en verksamhetsledare från början av 2013.
Nytt för året var ett initiativ som sprungit fram ur arbetet med Ta Plats. Karis stads historia skrevs aldrig vilket också innebär en betydande lucka gällande stationssamhället i Raseborg. Torsten Bergman leder nu arbetet att genom forskningscirklar med olika teman, interaktivitet på webben och tillvaratagande av stoff i Ta Plats gestalta stationssamhällets levda historia. Benämningen antyder aktiveringen av minneskunskap och forskning på bred front. Siktet är inställt på publicering år 2015 då det gått exakt 100 år sedan Karis municipalsamhälle beslöt ta i bruk namnet stationssamhälle.
Den aktiva kretsen från nummer till nummer utgör 12-15 personer, vilka verkar som enskilda skribenter och inte som företrädare för någon förening, och en viktig plats som källa intar Gardberg Centers lokalhistoriska arkiv Arresten.
Minnestalkon
Arbetsgruppen, med Synnöve Mansikkaniemi som ansvarsperson och Rainer Nyblom, Matias Kaihovirta och Christer Kuvaja som medlemmar, höll 1 arbetsmöte.
Fyra minnestalkon har hållits 2012.
Två talkon, ett på vintern och ett på hösten, hölls med Mjölbolstapersonal som hade minnen från Mjölbollstad sanatorium från 1950-talet och början av 1960-talet. De fick berätta om varför de kommit till Mjölbollstad, hur de blev emottagna, vad deras arbete gick ut på, kontakten med patienterna, mötet med personal från andra delar av landet och hur det var att bo på sanatorieområdet.
Senare på våren hölls ett minnestalko på finska med evakuerade karelare som ombads berätta om de mödor efterkrigstiden innebar för dem. De fick berätta varifrån de kom, hur de blev mottagna, hur livet började forma sig i Karis.
På våren hölls också ett minnestalko med medlemmar från den nedlagda föreningen Karis kvinnliga gymnaster. Berättandet berörde främst de gymnastikfester de bevistat, närmast på 40- och 50-talet. Efterkrigstidens knapphet berördes även här, men också vad gymnastiken hade inneburit för dem och den besvikelse de upplevde att föreningen hade lagts ner.
Alla minnestalkon är indexerade, men endast vårens minnestalko är på CD-skiva. Höstens Mjölbolsta-talko är tillsvidare bara i mp3-format på minnessticka.
Programverksamheten
Christer Kuvaja ledde gruppen för föreningens programverksamhet (forskningscirklar, forskarbesök och seminarier) och medlemmar var Kim Björklund och Aapo Roselius.
Den 25 april ordnades i Gardbergs hus ett föredragstillfälle med temat tidig medeltid i västra Nyland. Föreläsare var fil.dr Saulo Kepsu som berättade om gammal finsk bosättning i Västra Nyland och professor Eljas Orrman som lyfte fram synpunkter på den svenska folkstammens etablering i Västra Nyland. De deltagandes antal var ungefär 25.
Den 15 september ordnade föreningen en guidad bussutfärd med temat det medeltida Raseborg. Intresset var stort och över 50 personer deltog i utfärden. Alla som var intresserade rymdes inte med. Vi besökte Kroggårdsmalmen i Karis, fornborgen Junkarsborg i Svartå, Pojo och Karis kyrkor, fornborgarna vid Läppträsket, Grabbacka stormannaborg och Raseborgs slottsruin. Guider var arkeolog Jan Fast, medeltidsarkeolog Markus Hiekkanen och historiker Henry Rask.
Föreningen ordnade också programaftnar, forskningscirklar och andra evenemang med Torsten Bergman som primus motor. I busstationens vänthall ordandes ett evenemang kring temat Kalevala på svenska på Kalevaladagen. Den 24.2 besökte Lars Huldén Gardbergs hus och berättade hans mest personliga bok Kajaneborg. Besöket lockade en stor publik på ungefär 30 personer. Inför föreningens satsning på stationssamhällets historia ordandes två forskningscirklar, den första med temat järnvägens tillblivelse och den andra berörde en av portalfigurerna på orten, Lars Nyberg med 38 deltagare. I Gardbergs hus hölls under tre dagar i juli en utställning med Karisbördiga porslinsmålaren Ole Lindgrens verk. Närmare 100 personer besökte utställningen.
Christer Kuvaja
ordförande
Lokalarkivet Arresten
Berättelse över verksamheten 2012
Arkivbesök
Året var det sjätte verksamhetsåret med anställd arkivföreståndare och regelbunden öppethållning. Gästboken visar totalt 308 namnteckningar, varav 48 forskarbesök. Nio forskare var nya. Två grupper har under året gjort studiebesök till Arresten: Raseborgs Zonta-club samt historieläraren Janne Till tillsammans med en grupp gymnasieelever från Karis-Billnäs gymnasium.
De flitigast anlitade handlingarna var gamla foton, som illustrationer för både publikationer och byggnadsinventeringar. Av det privata materialet efterfrågades särskilt Volmar Svaetichins, Einar Öhmans samt John Gardbergs samlingar.
Under 2012 skannades totalt 904 bilder, varav 707 st ur arkivsamlingarna, utöver de 197 som inkommit i samband med minnestalkon. Det totala antalet digitala bilder i arkivet uppgår nu till ca 5400.
Den största donationen utgjordes av 16,5 hm inbundna årgångar av Västra Nyland (åren 1955–2010) inklusive metallhyllor, som avyttrades när lokalredaktionen i Karis drogs in.
Synlighet utåtArrestens utställning fick synlighet i de finska lokaltidningarna (EU, LU). Västra Nyland uppmärksammade arkivets verksamhet i samband med VN-donationen.
Landskapsmuseet ordnade introduktion i användningen av databasen Sofie för arkiv-föreståndaren och Gunilla Lindholm. Dessa gjorde också under hösten ett studiebesök i Raseborgs stadsarkiv. Arkivföreståndaren deltog i ett seminarium om Brevens framtid anordnat av SLS och SKS.
Ytterligare synergieffekter syns i att det i högre grad än tidigare beaktas insamling (inlåning för skanning) av foton i samband med de av föreningen ordnade minnestalkona. Bildmaterialet införlivas i arkivsamlingarna.
Föreningens styrelsemedlemmar har vid behov bidragit med praktiska talkoinsatser så som städning, utställningsförberedelser, hyllbygge och andra små reparationer. Förflyttningen av Västra Nyland-årgångarna inklusive hyllorna till Arresten var det mest omfattande projektet. Under året införskaffades bl.a. en stege till arkivet.Sonja Harju, arkivföreståndare