Det gamla skolhuset i Pojo på stämbacken finns denna minnesplakett uppspikad.

18. Peter Lindroos

18.12.2022 kl. 00:01

Tenoren från Pojo


Peter Lindroos minnesplakett på Stämbacken i Pojo.
Foto: Beatrice Blåfield

Paul Peter Christer Lindroos (1944–2003) föddes i Pojo som en av barnen i den musikaliska familjen Lindroos, hans far Paul Bertel Lindroos verkade under medlet av 1900-talet som omtyckt kantor och engagerad körledare i Pojo svenska församling och hans mor Hjördis Lindroos som sånglärare. Peters syster Carola Wikholm (Lindroos/Laine) (1941–2012) var också hon en framstående operasångerska, och som pensionär trogen sin hembygd Pojo.

Peter Lindroos (tenor) gjorde sin debut 1958 på Nationaloperan i Helsingfors som Rodolfo i La Boheme. Därefter gick hans karriär spikrakt uppåt och tog honom först till Stora teatern i Göteborg där han fick ett bejublat mottagande i sin första roll som Otello i Verdis opera. Han uppträdde på statsoperan i Wien, på Covent Garden i London och på La Scala i Milano, men även på operascener i Finland. 

På Grand Opéra i Paris innehade han rollen som Dimitri i operan Boris Godunov med musik och text av Modest Musorgskij. I Barcelona på Teatro del Liceu hade han 1985 rollen som Johan von Gobyn vid premiären av Eino Rautavaaras opera Thomas i Joensuu. Han framträdde tillsammans med Finska Nationaloperan vid festivalen i Edinburgh i Aarne Merikantos Juha. År 1988 kunde man i München höra honom som Apollo i Richard Strauss’ opera Daphne. Året därpå innehade han rollen som fältherren Radamès i Verdis opera Aida, vid festivalen i Savonlinna.  

Andra roller på hans repertoar var Manrico i Trubaduren, Adorno i Simon Boccanegra, Don José, Cavaradossi, den italienska sångaren i Rosenkavaljeren, Sergei i Shostakovichs Lady Macbeth från Mtsensk och David i Carl Nielsens Saul och David.

Peter Lindroos fungerade som lektor i solosång vid Sibelius-Akademin i Helsingfors från och med 1995 och minskade därmed sina uppträdande. Det var också där han fick sin grundutbildning genom att först studera till organist och musiklärare. Han fortsatte sina sångstudier under 1960- och 1970-talet för Jolanda di Maria Petrisi i Helsingfors och i Rom för Luigi Ricci och Mario del Monaco i Treviso.
 

Världsberömda tenorer så som Peter Lindroos är bl.a. bortgångna Gösta Björling, och Enrico Caruso samt nulevande Plácido Domingo, Luciano Pavarotti och José Carrera.
Foto: Karjaan Seutu 1985/Lokalarkivet Arresten

 

Peter Lindroos var bosatt i Sverige. Han dog 2003 i en tragisk trafikolycka i Skåne, nyss hemkommen från Finland, säkerligen hade han med i bagaget stor förhoppning om att få ta över operaprofessuren vid Sibelius-Akademin.

Musikaliteten och yrket som operasångare har gått vidare från far till son. Petri Lindroos (bas) debuterade redan som 21-åring. Han räknas i dag höra till de mest framgångsrika yngre operasångarna i Finland och anlitas mycket av operahusen runt om i Europa samt även där som konsertsolist. Och inte nog med det, ytterligare finns en ännu yngre musikalisk generation Lindroos, nämligen Kristian, vars farfar och far inspirerat honom att slå om sin bana från elgitarrist till att satsa på klassisk operasång. 

Text: Beatrice Blåfield

Källa:
Crescendi artists
Wikipedia
Kirkko ja Kaupunki