10. Emma Engdahl

10.12.2022 kl. 00:01

Sångfågeln från Ekenäs

Foto: Emma Engdahl som Margaretha i Faust, Jägerskiölds familjearkiv.

 


Redan vid unga år uppträdde Emma Engdahl (f. Madsén) på de största scenerna runt om i Europa. Emma Madsén föddes i S:t Petersburg men växte upp i Ekenäs. Endast en anspråkslös marmorplakett fäst på ett av husen vid Östra Strandgatan i Ekenäs berättar i dag för förbipasserande att en operasångerska vid namn Emma Engdahl (1852–1930), tillbringat barndoms- och ungdomsåren just där. 

Efter ett tidigt och kort äktenskap med Ekenäsbon Emil Engdahl, satsade Emma, med familjens godkännande, på sitt uppenbara sångarkall. Hennes lärare i Helsingfors var Emilia Michelin. Emma debuterade 1875 på Nya Teatern (senare Svenska Teatern), där hon som 23-åring erhöll ett tvåårigt kontrakt vid dess operascen. 

Emma Engdahl erhöll efter scenframgången vid Nya Teatern ett statsstipendium vilket gjorde det möjligt för henne att studera både i Milano och Paris i slutet av 1870-talet. Hennes lärare var bland andra Francesco Lamberti, Pauline Viardot-Garcia och Mathilde Marchesi. Väl hemma igen gav hon konserter i sin hemstad Ekenäs och åren därefter i de nordiska länderna samt runt om i Europa och i Ryssland.

Emma var den första i Finland som sjöng Bizets’ opera Carmen på ett inhemskt språk, i hennes fall givetvis på svenska. Andra roller hon hade under sin korta karriär var bland andra Adina i Bellinis opera Sömngångerskan, Susanna i Mozars Figaros bröllop, Naidion i Pacius Prinsessan av Cypern, Mathilde i Rossinis Wilhelm Tell och Gida i Verdis Rigoletto.

Var hon än uppträdde blev hon storligen rosad och uppburen, i synnerhet i Tyskland. Då hon uppträdde på en stor musikfestival i Weimar med Franz Listz som dirigent, berättas det att han blev så förtjust i Emmas framförande att hon fick motta en blomsterbukett av honom.

Orsaken till primadonnan Emmas lysande men korta karriär är att hon valde äktenskapet med Christer Jägerskiöld framom fortsatta turnéer. Däremot lät hon gärna sin sopran drilla på välgörenhetskonserter bland annat i Kimito, där paret om somrarna bodde på Sjölax.

För att lyfta fram Emma Engdahls bländande karriär, beslöt historieskrivaren Bo Wessman att utförligt presentera hennes framgångsrika liv som operasångerska, i bokform ”Emma Engdahl – operaprimadonna”. Boken utkom 2021.

Text: Beatrice Blåfield

Källa: Bo Wessman, Emma Engdahl - En bortglömd operastjärna, Ta Plats nr 19, 2018