Tidskriften Ta Plats 24

Ta Plats finns till försäljning i de västnyländska bokhandlarna, samt i Luckan i Karis, Frimans i Tenala, K-Supermarket i Hangö samt Wibox i Horsbäck och Skåldö fiskebod i Sommaröstrand. Priset är 10 euro. Tidskriften kan beställas och numera även prenumereras hos Gardberg Centers assistent Anna, tfn 044-9710275 eller gardbergcenter(åt)gmail.com.

Se innehåll: 

Tidskriften Ta Plats kom ut med ett nytt nummer, i vanlig ordning många lokalhistoriska artiklar från runtom i Västnyland. 

I det senaste numret kan man bland annat läsa om Karis Ångsåg som i egenskap av betydelsefull arbetsgivare satte prägel på byn Grundsjö under flera decennier.


En arbetsgivare av ännu större mått var Ekåsens sjukhus i Ekenäs som under sin storhetsperiod hade 600 patienter och var något av ett mikrosamhälle för att senare avvecklas och i december 2016 stänga för gott. 

Också skvaltkvarnar hade en gång i tiden en viktig funktion och fanns på så gott som varje gård. I dag hittas spår efter de skvaltkvarnarna som funnits i Karis främst i namnbruk och på kartor. 

Ett av syftena bakom den kulturhistoriska vandringsleden Kulturvallen som lanserades i Billnäs i somras var att lyfta upp områdets rika historia och ta tillvara av lokalhistorisk kunskap som annars riskerar gå förlorad. 

Herrgården Horsbäcks långa och händelserika förflutna finns nedtecknad och återges i Ta Plats i form av en krönika.

På finska kan man denna gång läsa om livet i Kulla bostadskaserner i Fiskars, om historien bakom Fiskars byaförening samt om två fascinerande personer med rötter i Västnyland. En av dem är Anna Jöransdotter från Vassböle som förklädd till man tjänade som soldat under Stora ofreden.

Sigvard Savonius, som under 1900-talets första hälft var aktiv som uppfinnare, hade även han koppling till Ingå. 

Ta Plats har utkommit regelbundet allt sedan 2009, med två nummer om året förutom 2017 och 2019. Föreningen erbjuder numera läsarna möjlighet att prenumerera på tidskriften även om man inte är medlem, läs HÄR. 


Föreningen hoppas nå ut till ännu flera lokalhistoriskt intresserade läsare som samtidigt vill stöda och uppmuntra lokalhistorisk forskning och tidskriftens fortsatta utgivning. 
 

 

Andra aktuella tips...

 

 

Boken om John Gardberg nu till rabatterat pris 20 €

 

Innehållsförteckning:
Finns i bokhandlarna i Karis, Ekenäs, Hangö, och i Lokalarkivet Arresten och Luckan i Karis, därutöver i Karaija i Ingå.
 
Recension i tidningen Västra Nyland

För beställningar och leveranser utanför Västnyland
kontakta
verksamhetsassistent 
gardbergcenter(åt)gmail.com
tfn 044 9710275

Äldre Ta Plats finns till försäljning i Lokalarkivet Arresten i Transformatorn i Karis.
Klicka på bilden nedan 

 

 

Dessa Ta Plats 
säljs för 6 €/st i
Lokalarkivet Arresten