På midsommaraftonen firar vi sommarsolståndet och det firades redan på hednatid. Högtiden slogs senare samman med Johannes döpares födelse den 24 juni på midsommardagen. Ända till 1955 firades midsommaren den 24 juni, men då ändrades den till att infalla mellan den 20 och 26 juni.
Till midsommartraditionerna hör midsommarbastu, midsommarbrasa och midsommardans. Man har traditionellt uppfattat att magiska krafter är i rörelse under midsommaren. En sed är att plocka sju eller nio sorters blommor och lägga dem under dynan för att drömma om den som man skall gifta sig med.
Traditionell midsommarmat är nypotatis, sill, grillmat samt jordgubbar. Förr åt man fil och lutfisk. Det fanns sill, men eftersom många åt saltsill under året ville man på midsommaren äta något annat.
Dans runt midsommarstången då den 1946 stod vid torget i Fiskars. Björn Lindgren, som arbetade på finsmedjan hade gjort ringarna till midsommarstången och städerskan Olga Maria Åkerfelt (f.16.3.1875 - d) hade gjort ritningarna för stångens uppförande och utsmyckning. Midsommarstången stod egentligen på Baklura festplats. Kulla-borna hade en egen, litet mindre midsommarstång.
Foto: Fotograf Nils Klevedal, Fiskars museums bildsamling.
Midsommarstången kom till Finland via Åland och Sverige på 1700-talet. I Fiskars kallade man midsommarstången för majstång. Det sägs att med den hoppades man på god sådd, växtlighet och skörd. Majstången restes på midsommaraftonen på dansgolvet framför finsmedjan. Unga och gamla förenades i att med samlade krafter klä stången. Majstången och dess nio ringar var klädda med dubbelvikta liljekonvaljblad och färggranna pappersremsor. Pojkarna hämtade konvaljbladen i stora kolfat och flickorna band bladen vid stången. Mitten av stången var prydd med en sol och i toppen placerades en flagga samt en gubbe med rörliga armar. En man som var utklädd till Bacchus körde omkring med en tunna öl, som bjöds åt alla. Vid stången sjöng man och dansade ringlekar. På midsommaraftonen körde man omkring i bruket och delade ut unga björkar som fiskarsborna placerades vid sina trappor. Bergsrådet John von Julin införde traditionen att fira midsommarhelgen i tre dagar. Den första kvällen dansade man till klockan två, den andra kvällen till ett och den tredje kvällen till tolv på natten. Senare flyttade midsommardansen till Baklura.
I våra dagar ordnas midsommardans på festplatsen i Gumnäs.
Text: Ann-Marie Lindqvist
Danslaven på Baklura. På fotot pågår ringdans eller dylikt; en stor grupp människor - nästan alla barn - dansar i ring. Det är tydligen midsommartid för danslaven har prytts med björkar ca 1900 - 1910.
Foto: Fiskars museum bildsamling