Tillbaka

10. KRISTI HIMMELSFÄRDSDAG

En kyrka är givetvis den naturligaste platsen om man vill fira Kristi himmelsefärd. Altartavlan i S:ta Katarina kyrka i Karis är ett konstverk av den glaskonstnären Gunnar Forsström, född i Svartå, Karis. Altartavlan är indelad i tre sektioner. Den understa beskriver medeltidskyrkan där kyrkans skyddshelgon Sankta Katarina tillbeds av hjälpsökande människor. Den mellersta beskriver jordelivet omkring 1948 då tavlan skapades. Den översta beskriver Kristus med den heliga anden svävande över huvudet och upptagen till himlen ovanom molnen med dyrkande änglaskaror på båda sidor.
Foto: Synnöve Mansikkaniemi

 

Kristi himmelsfärdsdag infaller alltid på en torsdag, men inte alltid på samma datum, eftersom dagen infaller 40 dagar efter påsk. Det är dagen då Jesus enligt Apostlagärningarna i Bibeln togs upp i skyn. Dagen kan tidigast infalla den 30 maj och senast 6 juni. Eftersom det inte fanns någon naturlig koppling till årstiderna som, jul och midsommar, började man fira dagen först när kristendomen hade brett ut sig bland folket.

I våra dagar är inte Kristi himmelsfärdsdag någon stor kyrkhelg som jul och påsk. Gustav III strök 19 helger ur almanackan under sin tid på Sveriges kungatron, men han lät Kristi himmelsfärdsdagen stå kvar. Senare har man försökt flytta den till en lördag, men inte lyckats. När lördagen sedermera blev en ledig dag, kunde vissa yrkesgrupper få en långhelg då fredagen blev en klämdag. De fick därmed mera tid för utflykter i naturen. Att på en picknick njuta av den späda grönskan och fågelkvitter en tidig vårmorgon kallades förr för gökotta.

Eftersom det är vår har olika traditioner bildats beroende på var man bor. Förr kallades dagen för "första metaredagen". Då kunde man se vilken tid på dagen det skulle nappa allra bäst det året om man satte sig att meta hela dagen. Den kunde också vara dagen då man släppte ut korna för första gången efter den långa vintern. Vanligt var också att det var första dagen man skulle ta sig ett dopp eller börja gå barfota.
Text: Synnöve Mansikkaniemi

 

Om Kristi himmelsfärdsdag infaller tidigt i maj blommar vitsipporna överallt i Västnyland. Mest känd för vitsipporna är kanske ändå Ramsholmen i Ekenäs där vitsipporna bildar en vit matta när blomningen är som bäst.
Foto: Anita Valtonen