Tillbaka

5. FASTLAGSTISDAGEN


Traditionen att gröpa ur vetebullarna och fylla dem med smör och socker går tillbaka till 1500-talet. På 1700-talet blev det brukligt bland den välbärgade befolkningen att fylla vetebullen med mandelmassa. Hetvägg är en tradition som håller på att försvinna. Man serverar fastlagsbullen i en djup tallrik med het mjölk.​​​​ ​Foto: Pixaby

Fastlagstisdagen är tisdagen efter fastlagssöndagen och firas av kristen tradition. Tidigare pratade man om fettisdagen (fet tisdag). Förr var det en dag som var fylld av lekar och festliga traditioner. Bland annat kunde man piska varandra med fastlagsris. Många av fastlagstraditionerna härstammar troligen från den gamla arbetarfesten, då kvinnor höll upp med att bearbeta och spinna linne, hampa och ull till garn.

Nu är fastlagstisdagen förknippat med att man säger adjö till den mörka vintern och börjar se fram emot våren. I den gamla goda tiden i Fiskars var fettisdagen en stor händelse. Det började med att småpojkar sprang runt i bruket och ringde i klockor tidigt på morgonen. De hade i förväg lånat skolornas inringningsklockor men alla slags klockor och skällor användes. Till middag åt man ärter och fläsk och bulla med varm mjölk till efterrätt. Stora som små åkte med stolpkälkor i ladugårdsbacken. Tjänstemannafamiljerna brukade åka slädparti.
Text: Ann-Marie Lindqvist

Fastlagsåkning 1942 i Flemingsbacken i Pojo.
Fotot i privat ägo