Den nordiska arkivdagen firades i Arresten med visning på datorskärm av foton från 1950-talet. De besökare som vågade titta in diskuterade ivrigt bilderna och hjälpte dessutom till att identifiera några av dem! Bildvisningen var en del av EKTA:s Ung rebell-projekt.

Arkivdagens tema var i år "Arkiven, vårt gemensamma kulturarv".

Pohjoismainen arkistojen päivä vietettiin Arestissa 1950-luvun kuvia katsellessa. Kuvat näytettiin monitorissa ja keskustelu niistä oli vilkas! Tapahtuma oli osa EKTA:n Nuori kapinallinen-projekti.

Tämänvuotinen teema oli "Arkistot, yhteinen kulttuuriperintömme".

Arrestens nya utställning "Karis 1917-1919 Karjaa" öppnades 22.5.2018

Läs mera om utställningen här.

Arestin uusi näyttely "Karis 1917-1919 Karjaa" avattiin 22.5.2018.

Näyttelyinfo täältä.

(Foto: Gunilla Lindholm)

Arkivet deltog i Kirjakekkerit-evenemanget med en miniutställning om inbördeskriget 1918. Arresten var eftermiddagsöppen varje dag under veckan 5-10.3.2018.

Veckan var mycket givande med nya besökare och nya kontakter.

Arkisto osallistui Kirjakekkerit-tapahtumaan 5-10.3.2018 mininäyttelyllä 'Karis 1918 Karjaa'. Arkisto oli auki joka iltapäivä viikon ajan tuoden mukanaan uusia kävijöitä.

(Planering och layout: Gunilla Lindholm)

Läs om utställningen här

Pidempi  näyttelyteksti täällä.

VN-artikel om utställningen här

(Foton: Synnöve Mansikkaniemi)

(Foto: Thua-Lill Eliasson)

Arresten firade den nordiska arkivdagen i november 2016 med att öppna en ny liten tillfällig utställning. Temat Vems historia? - Kenen historiaa? kommer att bearbetas vidare och bli en ny utställning i maj 2017.

Aresti huomioi pohjoismaista arkistopävää, marraskuussa 2016, avaamalla uuden pienen tilapäisnäyttelyn Vems historia? - Kenen historiaa?, sama teema sisältyy laajentuneena kevään 2017 uuteen näyttelyyn.

Arresten finns nu på Facebook !

Aresti on Facebook :issa!

Lokalarkivet 10 år - Paikallisarkisto 10 vuotta

Blommor kom från föreningen Fontana
- Kukkia Fontana-yhdistykseltä

(Foton: Synnöve Mansikkaniemi
Arkivföreståndaren Gunilla Lindholm hade mycket att berätta för vernissagebesökarna 13.5.2015.

Arkistonhoitaja Gunilla Lindholm näyttelyä esittelemässä 13.5.2015.

Lokalarkivets föreståndare avtackad -

Paikallisarkiston hoitajalle kiitokset erinomaisesta työstä

Sonja Harju  avtackades med en specialkomponerad tavla av visionen om Stor-Karis, ritad av Volmar Svaetichin, och med    en dikt av Torsten Bergman.

Sonja Harjulle ojennetaan jäähyväislahja.

(Foton: Synnöve Mansikkaniemi)

Sonja Harju, lokalarkivets föreståndare sedan 6 år, har lämnat Arresten för friheten i Österbotten. Styrelsen avtackade henne 4 december 2013 för hennes förtjänstfulla arbete i arkivet och önskade henne lycka till i fortsättningen.

Paikallisarkiston ensimmäinen hoitaja Sonja Harju vaihtaa Arestin Pohjanmaan vapauteen 4.12.2013.

Nils Erik Villstrands brev till Kultursektionen inom Raseborgs stad

Uppdaterad 14.11.2018

Den första utställningen

Under Karisdagen 10. 06. 2006 besökte över hundra personer det nygrundade arkivet och besåg den första korridorutställningen kallad "Vem var Hille Finnberg?", Karis troligen första yrkesfotograf som verkade i början av 1900-talet. Förutom arkivets eget material visades föremål ur Karis museisamlingar, bl.a. Hilles kameror, cykel och annan ateljérekvisita. En så kallad fond från Hilles ateljé var utlånade av landskapsmuseet.

Uppdaterad 4.6.2015

På bilden poserar några elever från Karis-Billnäs gymnasium som deltog i det första av flera seminarier som föreningen ordnade i samarbete med Västra Nylands folkhögskola.

Upprustning och talkoarbete i Arresten

Karis stad röjde det tidigare polishäktet i Fokus 2005 och överlät det åt Lokalarkivet Arresten.

Uppdaterad 4.6.2015